Νέα και ανακοινώσεις

ΕΣΠΑ: Όσα πρέπει να ξέρετε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων

Με τρία προγράμματα που αφορούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θα «τρέξουν» το προσεχές διάστημα, σηματοδοτείται η έναρξη του νέου ΕΣΠΑ 2021 – 2027.

Η συνολική δράση «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, εντάσσεται στο νέο Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα».

Ο προϋπολογισμός της αίτησης χρηματοδότησης για όσες επιχειρήσεις ενταχθούν, ξεκινά από τις 18.000 ευρώ και φτάνει έως και το 1,2 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται έως 50% ενώ σε ορισμένες περιοχές της χώρας φθάνει και το 60%

Η αξιολόγηση των αιτήσεων χρηματοδότησης θα είναι άμεση και τα επενδυτικά σχέδια θα αξιολογούνται με τη σειρά που υποβάλλονται μέχρι εξάντλησης του προϋπολογισμού της Δράσης ανά κατηγορία περιφέρειας.

Το πρόγραμμα είναι διαρθρωμένο σε 3 δράσεις και το καθένα απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανάλογα με την υφιστάμενη ψηφιακή και τεχνολογική ωριμότητά τους καθώς και τις διαφορετικές επενδυτικές ανάγκες τους.

Πρώτη δράση: Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ

Απευθύνεται σε μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν ακόμα ενσωματώσει σημαντικές τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ) στη λειτουργία τους και στοχεύουν στην κάλυψη βασικών ελλείψεων σε εφαρμογές και εξοπλισμό.

Ο ελάχιστος και μέγιστος συνολικός ενισχυόμενος προϋπολογισμός της αίτησης χρηματοδότησης ορίζεται από 18.000 ευρώ έως και 30.000 ευρώ. Η μέγιστη διάρκεια ολοκλήρωσης της επένδυσης δεν θα υπερβαίνει τους 9 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Έγκρισης.

Οι βασικές κατηγορίες δαπανών που καλύπτονται αφορούν:

1. Δαπάνες Εξοπλισμού

2. Δαπάνες Λογισμικού

3. Δαπάνες για Παροχή Υπηρεσιών που συνδέονται με τη ψηφιακή αναβάθμιση

Δεύτερη δράση: Προηγμένος Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ

Απευθύνεται σε μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες στοχεύουν στη διεύρυνση της ψηφιακής και τεχνολογικής τους ωριμότητας με ολοκληρωμένες επενδύσεις σε νέες ΤΠΕ που θα αναβαθμίσουν την ανταγωνιστικότητα τους στις διεθνείς αγορές και θα βελτιώσουν την παραγωγικής τους διαδικασία.

Ο ελάχιστος και μέγιστος συνολικός ενισχυόμενος προϋπολογισμός της αίτησης χρηματοδότησης ορίζεται από 50.000 ευρώ έως και 650.000 ευρώ. Η μέγιστη διάρκεια ολοκλήρωσης της επένδυσης δεν θα υπερβαίνει τους 15 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης.

Τα επενδυτικά σχέδια που θα υποβληθούν θα πρέπει να έχουν το χαρακτήρα αρχικής επένδυσης και να πληρούν ένα από κριτήρια:

  • Δημιουργία νέας επιχειρηματικής εγκατάστασης
  • Επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας
  • Διαφοροποίηση της παραγωγής μιας μονάδας σε προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν έχουν παραχθεί ποτέ σε αυτήν,
  • Θεμελιώδη αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας.

Οι βασικές κατηγορίες δαπανών που καλύπτονται:

1. Εξοπλισμός για προμήθεια εξελιγμένων συστημάτων λειτουργίας εγκαταστάσεων ή προσωπικού, αυτοματοποίησης της παραγωγής με ρομποτικά συστήματα, αναβάθμισης εσωτερικών δικτύων μεταφοράς δεδομένων κλπ.

2. Εφαρμογές/ λογισμικά, για προμήθεια σύγχρονων εφαρμογών διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων & διαδικασιών, διαχείρισης πελατών και εφοδιαστικής αλυσίδας, εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης κλπ.

3. Υπηρεσίες που συνδέονται με τη ψηφιακή αναβάθμιση.

Τρίτη Δράση: Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιχμής ΜμΕ

Αφορά σε μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν ενσωματώσει ήδη ΤΠΕ σε πολλές λειτουργίες τους και πλέον επιδιώκουν να υλοποιήσουν ολοκληρωμένες επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής ή σε λύσεις 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Ο ελάχιστος και μέγιστος συνολικός ενισχυόμενος προϋπολογισμός της αίτησης χρηματοδότησης ορίζεται από 200.001 ευρώ έως και 1.200.000 ευρώ. Η μέγιστη διάρκεια ολοκλήρωσης της επένδυσης δεν θα υπερβαίνει τους 18 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης.

Τα επενδυτικά σχέδια θα πρέπει να έχουν το χαρακτήρα αρχικής επένδυσης και συγκεκριμένα να πληρείται ένα από τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Δημιουργία νέας επιχειρηματικής εγκατάστασης.
  • Επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας.
  • Διαφοροποίηση της παραγωγής μιας μονάδας σε προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν έχουν παραχθεί ποτέ σε αυτήν.
  • Θεμελιώδη αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας.

Οι βασικές κατηγορίες δαπανών που καλύπτονται:

  1. Εξοπλισμός για προμήθεια, ψηφιακά ελεγχόμενου Η/Μ εξοπλισμού, εξελιγμένων συστημάτων απομακρυσμένης λειτουργίας εγκαταστάσεων, αυτοματοποίησης των διαφόρων σταδίων της αλυσίδας αξίας με ρομποτικά συστήματα κ.α.
  2. Εφαρμογές/Λογισμικό για προμήθεια εφαρμογών αυξημένης ευφυίας διοικητικού και οικονομικού προγραμματισμού, ψηφιακής ασφάλειας, διαχείρισης πελατών και εφοδιαστικής αλυσίδας, ανάλυσης δεδομένων με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης κλπ.
  3. Υπηρεσίες που συνδέονται με τη ψηφιακή αναβάθμιση για συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη για την παραμετροποίηση και ενσωμάτωση των νέων συστημάτων στη λειτουργία των ΜμΕ, πιστοποίηση συστημάτων κλπ.

Σημειώνεται ότι παράλληλα με τη δράση του ΕΣΠΑ συνεχίζουν «τρέχουν» και τα δύο από τα τρία προγράμματα που αφορούν στον ψηφιακό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης: «Ανάπτυξη ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών» και «Ψηφιακές συναλλαγές». Η προθεσμία υποβολής «αιτήσεων χρηματοδότησης για το πρώτο πρόγραμμα της δράσης, «Ψηφιακά Εργαλεία ΜμΕ, έληξε την 1η Νοεμβρίου.

Πηγή : www.cnn.gr https://www.cnn.gr/oikonomia/anaptyxi/story/336779/espa-osa-prepei-na-kserete-gia-ton-psifiako-metasximatismo-ton-mikromesaion

Αφήστε μια απάντηση

Μετάβαση στο περιεχόμενο