Νέα και ανακοινώσεις

Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν τα μεγαλύτερα χρηματοδοτικά εμπόδια

Μια πιθανή επενδυτική δυναμική προκύπτει για την Ελλάδα από την αντίστοιχη ετήσια έρευνα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν τα μεγαλύτερα χρηματοδοτικά εμπόδια, όπως οι ίδιες δηλώνουν.

Ωστόσο, από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις υστερούν σε επενδύσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής αποτελεσματικότητάς τους, καθώς και στις δράσεις για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η έρευνα της ΕΤΕπ, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, διεξήχθη την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου 2022 και σ’ αυτήν συμμετείχαν 13.000 επιχειρήσεις από όλη την Ε.Ε. και ένα δείγμα από τις ΗΠΑ. Οπως επισημαίνεται, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις φαίνεται να βγήκαν από την πανδημία σε σχετικά καλή φόρμα και με θετικές προοπτικές, οι επενδύσεις ανέκαμψαν το 2021, αν και ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτιμάται ότι θα ανακόψει και πάλι την επενδυτική δραστηριότητα.

Ειδικότερα το 2ο τρίμηνο του 2022 οι επενδύσεις εμφανίζονται μειωμένες ή σταθερές συγκριτικά με το 4ο τρίμηνο του 2019 στις περισσότερες χώρες. Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το 2ο τρίμηνο του 2022 κι έτσι η σύγκριση γίνεται με το 3ο τρίμηνο του 2021, κατά το οποίο εμφανίζει σημαντική αύξηση επενδύσεων – περίπου 7%.

Επίσης, από την έρευνα προκύπτουν τα εξής:

• Στα μακροχρόνια εμπόδια για να προχωρήσουν σε επενδύσεις, 97% των ελληνικών επιχειρήσεων κατονομάζουν την αβεβαιότητα για το μέλλον (έναντι μόλις 78% αντίστοιχων απαντήσεων στην Ε.Ε). Επίσης, το 72% κατονομάζει ως εμπόδιο τη μη διαθεσιμότητα χρηματοδότησης (έναντι 43% στην Ε.Ε). Το ενεργειακό κόστος προβληματίζει το 96% των επιχειρήσεων, έναντι 82% στην Ε.Ε.

• Η Ελλάδα έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό επιχειρήσεων που κατονομάζουν περιορισμούς στη χρηματοδότησή τους, μετά τη Λιθουανία. Συγκεκριμένα, πάνω από 15% των ελληνικών επιχειρήσεων αντιμετωπίζει σχετικό πρόβλημα, είτε απόρριψης της σχετικής αίτησης είτε υψηλού κόστους, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 6,2% στην Ε.Ε.

• Στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, το 90% των επιχειρήσεων στην Ε.Ε. έχει πάρει πρωτοβουλίες για να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Οι περισσότερες δράσεις αφορούν επενδύσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας (57%) και για την ελαχιστοποίηση και την ανακύκλωση των απορριμμάτων (64%).Ενώ, όμως, στη Φινλανδία το ποσοστό των επιχειρήσεων που παίρνουν τέτοιες πρωτοβουλίες φτάνει το 97% και στο Βέλγιο το 95%, στην Ελλάδα περιορίζεται στο 59%, κάτι που την τοποθετεί στη χειρότερη θέση.

Αντίστοιχα, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 4η χειρότερη θέση σε ό,τι αφορά το ποσοστό των επιχειρήσεων που παίρνουν μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητάς τους.

Πηγή : www.kathimetini.gr https://www.kathimerini.gr/economy/562129426/oi-ellinikes-epicheiriseis-echoyn-ta-megalytera-chrimatodotika-empodia/

Αφήστε μια απάντηση

Μετάβαση στο περιεχόμενο