Νέα και ανακοινώσεις

Στα 3,32 δισ. ο τζίρος των επιχειρήσεων λιανεμπορίου τον Ιανουάριο – Πού καταγράφηκε η μεγαλύτερη άνοδος

Αύξηση 10,3% σε ετήσια βάση – Οι κλάδοι με τις καλύτερες επιδόσεις

Ανοδικά κινήθηκε ο τζίρος των επιχειρήσεων του τομέα λιανεμπορίου τον Ιανουάριο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ. Συγκεκριμένα, σια τις επιχειρήσεις του τομέα λιανικού εμπορίου με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Ιανουάριο 2024 σκαρφάλωσε στα 3,32 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 10,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, οπότε είχε διαμορφωθεί σε 3,01 δισ. ευρώ. Σε μηνιαία βάση ωστόσο, τον πρώτο μήνα του έτους καταγράφηκε μείωση 18,4% σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2023 οπότε και ο τζίρος είχε διαμορφωθεί σε 4,07 δισ. ευρώ.

Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ

Οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη αύξηση τζίρου

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, oι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Ιανουάριο 2024 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023 ήταν:

  • Πώληση άλλων μηχανοκίνητων οχημάτων, αύξηση 26,8%.
  • Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε ειδικευμένα καταστήματα, αύξηση 21,5%.

Αντίθετα, οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση ήταν:

  • Λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 18,2%.
  • Λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 12,8%.

Άλμα 10,6% στην Αττική

Σε ό,τι αφορά την εικόνα ανά Περιφέρεια, τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον φετινό Ιανουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2023 κατέγραψε η Περιφέρεια Αττικής με άνοδο 10,6% και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με αύξηση 10,3%.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις του τομέα λιανικού εμπορίου, χωρίς τους κλάδους οχημάτων, τροφίμων και καυσίμων, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Ιανουάριο 2024 ανήλθε σε 0,87 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 4,8% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2023 που είχε διαμορφωθεί σε 0,83 δισ. ευρώ.

Οι Περιφέρειες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Ιανουάριο 2024 σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα ήταν οι εξής:

  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αύξηση 7,1%.
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αύξηση 6,7%.

Η Περιφέρεια που παρουσίασε μείωση στον κύκλο εργασιών τον Ιανουάριο 2024 σε σχέση με τον Ιανουάριο 2023 ήταν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με πτώση 1,4%.

Πηγή: naftemporiki.gr https://www.naftemporiki.gr/finance/economy/1621806/sta-332-dis-o-tziros-ton-epicheiriseon-lianemporioy-ton-ianoyario-poy-katagrafike-i-megalyteri-anodos/

Αφήστε μια απάντηση

Μετάβαση στο περιεχόμενο