Νέα και ανακοινώσεις

Eurostat: Στο 2,8% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο – Στο 5,5% στην Ευρωζώνη

Την επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Ιούνιο επιβεβαίωσαν τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat.

Ειδικότερα, τα τελικά στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας επιβεβαίωσαν την αποκλιμάκωση του ετήσιου πληθωρισμού στην ευρωζώνη στο 5,5% τον Ιούνιο από το 6,1% τον Μάιο και το 8,6% του Ιουνίου του 2022.

Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις τιμές τροφίμων και ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 5,5% έναντι 5,4% στην προκαταρκτική μέτρηση και έναντι του 5,3% που είχε διαμορφωθεί τον Μάιο.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 6,4% από το 7,1% που ήταν τον Μάιο και το 9,6% του Ιουνίου του 2022.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ωστόσο, η τελική μέτρηση της Eurostat έδειξε ελαφρώς υψηλότερο πληθωρισμό σε σχέση με την προκαταρκτική μέτρηση του 2,7%, καθώς με βάση τα τελικά στοιχεία διαμορφώθηκε στο 2,8%.

Και πάλι, όμως, η μέτρηση για την Ελλάδα είναι η πέμπτη χαμηλότερη μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Τη χαμηλότερη μεταβολή παρουσίασε το Λουξεμβούργο με 1%, ενώ ακολούθησαν το Βέλγιο και η Ισπανία με 1,6%, η Δανία με 2,4%, με την Ελλάδα και την Κύπρο να βρίσκονται στην πέμπτη θέση με 2,8% έκαστη.

Αντίθετα, τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (19,9%), τη Σλοβακία (11,3%) και την Τσεχία (11,2%).

Eurostat: Στο 2,8% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο - Στο 5,5% στην Ευρωζώνη

Σε σύγκριση με τον Μάιο, ο πληθωρισμός παρουσίασε, σε ετήσια βάση, αποκλιμάκωση στο σύνολο σχεδόν των κρατών μελών της ΕΕ, αφού αυξήθηκε μόνο σε μία χώρα, τη Γερμανια, ενώ σε άλλη μία παρέμεινε αμετάβλητος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον πληθωρισμό του Ιουνίου είχε η κατηγορία των τροφίμων, ποτών και καπνού (2,35%), ενώ ακολούθησαν οι υπηρεσίες (2,31%), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (1,42%). Η συνεισφορά της ενέργειας ήταν αρνητική κατά 0,57%.

Πηγή: www.capital.gr https://www.capital.gr/oikonomia/3727834/eurostat-sto-2-8-o-plithorismos-stin-ellada-ton-iounio-sto-5-5-stin-eurozoni/

Αφήστε μια απάντηση

Μετάβαση στο περιεχόμενο