Νέα και ανακοινώσεις

«Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ», Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» ΕΣΠΑ 2021 – 2027

Προκηρύχθηκε η Δέσμη Δράσεων «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» ΕΣΠΑ 2021 – 2027, που στοχεύει στην ψηφιακή αναβάθμιση των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η πρώτη Δράση «Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» στοχεύει στην κάλυψη βασικών ελλείψεων σε εφαρμογές και εξοπλισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Βασική προϋπόθεση της Δράσης είναι η διατήρηση τουλάχιστον 3 ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας το ημερολογιακό έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης (2022).

Οι βασικές δαπάνες που καλύπτονται περιλαμβάνουν:

  • Δαπάνες Εξοπλισμού (π.χ. Προμήθεια ψηφιακού εξοπλισμού γραφείου, αναβάθμισης εσωτερικών δικτύων μεταφοράς δεδομένων, διάδρασης με εργαζόμενους, πελάτες ή προμηθευτές κλπ.)
  • Δαπάνες Λογισμικού (π.χ. Προμήθεια σύγχρονων εφαρμογών διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων & διαδικασιών (πχ ERP, WMS, KPIs, ΕDI, ΒΜPS, κλπ), επεξεργασίας εικόνας, 3D μοντέλων και CAD, ψηφιακής ασφάλειας, διαχείρισης πελατών και εφοδιαστικής αλυσίδας, βελτιστοποίησης της παραγωγής κ.λπ.)
  • Δαπάνες για Παροχή Υπηρεσιών που συνδέονται με τη ψηφιακή αναβάθμιση (Συμβουλευτική υποστήριξη για την παρακολούθηση της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου, τεχνική υποστήριξη για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου, εγκατάσταση ή παραμετροποίηση εφαρμογών που συμπεριλαμβάνονται στην αίτηση χρηματοδότησης)
  • Έμμεσες δαπάνες:Η εν λόγω κατηγορία δαπάνης δεν απαιτεί την προσκόμιση παραστατικών, καταβάλλεται αναλογικά με κάθε πληρωμή και το αναλογούν ύψος αυτής οριστικοποιείται κατά το στάδιο της τελικής πιστοποίησης του επενδυτικού σχεδίου.

Για την ένταξη στη δράση απαιτείται ελάχιστη επένδυση από την επιχείρηση ύψους 18.000€ με μέγιστο επιλέξιμο προϋπολογισμό τις 36.000€.

Για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις των Δήμων Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου και Αλίμου η δημόσια επιχορήγηση ανέρχεται σε 50% και καταβάλλεται στην επιχείρηση μετά την ολοκλήρωση της Δράσης και την αποπληρωμή του συνόλου των δαπανών.

Δείτε αναλυτική παρουσίαση της δράσης Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ εδώ

 

Η δεύτερη Δράση «Προηγμένος Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» στοχεύει στη διεύρυνση της ψηφιακής και τεχνολογικής ωριμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ολοκληρωμένες επενδύσεις σε νέες ΤΠΕ που θα αναβαθμίσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Βασική προϋπόθεση της Δράσης είναι η διατήρηση τουλάχιστον 5 ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας το ημερολογιακό έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης (2022).

Οι βασικές δαπάνες που καλύπτονται περιλαμβάνουν:

  • Δαπάνες Εξοπλισμού (π.χ. Προμήθεια εξελιγμένων συστημάτων λειτουργίας εγκαταστάσεων ή προσωπικού, αυτοματοποίησης της παραγωγής με ρομποτικά συστήματα, μηχανές CNC, 3D printers, 3D scanners, αναβάθμιση εσωτερικών δικτύων μεταφοράς δεδομένων, κ.α.)
  • Δαπάνες Εξοπλισμού για Παραγωγή σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού και προηγμένων ψηφιακών συστημάτων (π.χ. Προμήθεια εξελιγμένων τεχνολογικών συστημάτων και μηχανολογικού εξοπλισμού για την παραγωγή συστημάτων και εξοπλισμού Industry 4.0., συστημάτων και εξοπλισμού ασφάλειας (επιτήρηση χώρων, κυβερνο-προστασία, κ.α.), συστημάτων αυτοματοποίησης, ρομποτικών συστημάτων)
  • Δαπάνες Λογισμικού (π.χ. Προμήθεια σύγχρονων εφαρμογών διοικητικού και οικονομικού προγραμματισμού, ψηφιακής ασφάλειας, διαχείρισης πελατών και εφοδιαστικής αλυσίδας, ανάλυσης δεδομένων με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, βελτιστοποίησης της παραγωγής, αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών, κ.λπ.)
  • Δαπάνες για Παροχή Υπηρεσιών που συνδέονται με τη ψηφιακή αναβάθμιση (π.χ. Τεχνική υποστήριξη για την παραμετροποίηση και ενσωμάτωση των νέων συστημάτων στη λειτουργία των ΜμΕ, πιστοποίηση συστημάτων, κ.λπ.)

Για την ένταξη στη δράση απαιτείται ελάχιστη επένδυση από την επιχείρηση ύψους 50.000€ με μέγιστο επιλέξιμο προϋπολογισμό τις 650.000€.

Για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις των Δήμων Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου και Αλίμου, η δημόσια επιχορήγηση κυμαίνεται σε ποσοστό από 10% έως  50% και καταβάλλεται στην επιχείρηση μετά την ολοκλήρωση της Δράσης και την αποπληρωμή του συνόλου των δαπανών.

Δείτε αναλυτική παρουσίαση της δράσης Προηγμένος Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ εδώ

Ως ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ) ορίζεται η Πέμπτη 23/02/2023 και ώρα 12:00 και η αξιολόγηση των αιτήσεων γίνεται με σειρά προτεραιότητας (Μέθοδος FiFo) μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού.

Αφήστε μια απάντηση

Μετάβαση στο περιεχόμενο